Succesvolle ondernemers: Spelen in op het verdienmodel van de digitale toekomst

Het internet blijft de wereld op z’n kop zetten. Maar dat zorgt voor volop kansen voor online ondernemers. Daarom helpen wij je op weg met 10 praktische tips voor beginners die jou helpen om een betere online ondernemer te worden.

1. Analyseer elke klik op je website

Heb je al een eigen website? Zorg dan dat je te weten komt waar jouw bezoekers vandaan komen en hoe ze door je website klikken. Dat doe je met een gratis tool als Google Analytics. Er zijn talloze how-to’s te vinden over deze populaire service, google er maar eens op…

 

2. Maak je website vindbaar

Zorg dat jouw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines als Google en Bing. Hoeveel tijd en energie je daar in moet steken kun alleen jij bepalen. Maar het aantal factoren waarmee je rekening moet houden voor bijvoorbeeld Google – marktleider in Nederland – is groot. Hou als vuistregel aan dat zowel de teksten op – en de techniek achter – je website van goede kwaliteit moeten zijn.

 

3. Bepaal doelstellingen voor je website

Als je voor je website eenmaal met een tool als Google Analytics aan de slag gaat, is de volgende stap het verbeteren van je rendement op deze site. Ga pragmatisch te werk. Stel doelen op, meet alles en ontdek waar je kunt verbeteren. Tenslotte is de website ook een digitale verkoper die je wilt afrekenen op resultaat, of je nu een webshop hebt of niet.

4. Zorg voor conversie

Veel bezoekers op jouw website is leuk, maar uiteindelijk wil je dat je bezoekers je iets opleveren. Dat kan het afnemen van een product zijn of het achterlaten van gegevens zodat je contact met ze op kunt nemen. Plaats daarom bijvoorbeeld een brochure, een goede demo of een webinar waarvoor je doelgroep bereid is om hun gegevens achter te laten. Natuurlijk mag je telefoonnummer en e-mailadres ook nergens ontbreken!

 

5. Adverteer online

Via internet kun je vaak veel effectiever jouw doelgroep bereiken dan via traditionele kanalen. Bovendien kun je heel goed meten wat er wel en niet werkt. Zo kun je je campagnes heel makkelijk optimaliseren. Inmiddels zijn er talloze mogelijkheden om online te adverteren.

 

6. Denk na over hoe je social media kunt inzetten

Onder meer LinkedIn, Facebook en Twitter helpen je om makkelijk met je doelgroep in contact te komen. Ga niet alleen zenden, ga ook de dialoog aan met je prospects en klanten. Een uitgelezen kans om jezelf en je bedrijf op een positieve manier te profileren.

 

7. Vergeet mobiel niet

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Het gaat al zover dat er sinds enkele jaren gesproken wordt over het (komende) post-pc era. Zorg er daarom voor dat je ook hier te vinden bent. Zorg er in ieder geval voor dat je website geschikt is voor alle verschillende schermformaten. Op dit moment is de beste oplossing hiervoor responsive design. Kijk ook – afhankelijk van wat voor service je levert – of het rendabel is om je eigen apps voor iOSAndroid of Windows Phone te maken.

 

8 Vergeet de online kaarten niet

De Gouden Gids was de vroeger dé manier om gevonden te worden. Tegenwoordig doe je dat steeds meer via services als Google MapsBing Maps of Openstreetmap. De kans om gevonden te worden wordt zo veel groter. En heb je een winkel of kantoor dan biedt Google je de mogelijkheid om een digitale rondleiding te maken van jouw winkel of kantoor!

 

9. Onderhoud contact met (potentiële) klanten

Van alle bezoekers aan jouw website zal misschien maar 10% iets willen kopen tijdens hun bezoek. De andere 90% bezoekers zijn nog op zoek naar informatie, willen eerst vergelijken en dergelijke. Door ook deze bezoekers zich te laten registreren voor bijvoorbeeld jouw digitale nieuwsbrief kun je contact opbouwen en wellicht in de toekomst alsnog een verkoop mogelijk maken.

 

10. Stap over op online software

Je kunt alles online doen vanuit je webbrowser. Natuurlijk is ook bedrijfssoftware tegenwoordig 100% in de cloud te krijgen, iets wat onze partner Exact Online laat zien.

Meer weten over
weten?

Neem direct contact op.