De wondere wereld van de btw en de voucher…….

Het is niemand ontgaan dat hij of zij een voucher krijgt voor de zoveelste afzegging van een concert, festival, verre reis of een heerlijk hapje eten bij een gastronomisch restaurant. De coronatijd heeft ervoor gezorgd dat er veel vouchers door ondernemers worden uitgereikt. Een niet onbelangrijke vraag hierbij: hoe wordt de voucher in de btw behandeld? 

 Voucher 

Allereerst, een voucher is een instrument dat als tegenprestatie of gedeeltelijke tegenprestatie voor goederenleveringen of diensten ingewisseld of gebruikt kan worden. De te verrichten goederenlevering of de dienst of de identiteit van de potentiële verrichters ervan staat vermeld op de voucher of in de bijbehorende documentatie, evenals de voorwaarden voor het gebruik van het instrument. Van een voucher is geen sprake bij een betaalmiddel of als de afnemer altijd bij moet betalen (kortingsbon). In de btw kent men de “single purpose voucher” (SPV) en de “multi purpose voucher” (MPV).  

SPV 

Bij de SPV is bij de uitgifte duidelijk voor welk soort goed(eren) of dienst(en) en welk btw-bedrag (btw-tarief of ook een vrijstelling) de voucher kan worden ingewisseld. Een voorbeeld:  

Een ondernemer geeft een bioscoopbon (9% btw) voor een willekeurige film van € 15 (btw is 9/109 x € 15 = € 1,24).  

De omzet van deze waardebonnen valt meteen in de btw-heffing. Bij doorverkoop van deze vouchers is de provisie (verkoop -/- inkoop) daarop belast met btw. Het enkel doorverkopen is dus gunstig voor het btw-aftrekrecht. Er wordt immers een btw belaste prestatie verricht. Het kan dus lonend zijn om dit soort enkelvoudige bonnen (vouchers) te verkopen, vooral voor de ondernemer die ook vrijgestelde prestaties verrichten (bv. sport-, sociale, culturele, medische en onderwijssector). 

MPV 

Bij de uitgifte/verkoop van de MPV is juist nog niet duidelijk voor welk soort goederen of diensten (9%/21% btw) de voucher kan worden ingewisseld. Een voorbeeld: 

Een ondernemer geeft een restaurantbon uit van € 50 in te leveren voor een lunch (etenswaren) en/of (alcoholische) dranken (9% of 21% btw).   

Op het moment van uitgifte van de bon is nog niet bekend waarvoor deze wordt ingeleverd. Pas bij inlevering van de bon bij het restaurant zal bekend zijn voor welke goederen/diensten tegen het 9% en/of 21% btw-tarief de bon wordt gebruikt. Het btw-bedrag is dan dus pas te berekenen. Dit betekent dat u als ondernemer ook dan pas de btw verschuldigd bent.  

Bij een MPV kan de btw-heffing dus worden uitgesteld en als de voucher (bon) helemaal niet meer wordt ingeleverd, wat niet ondenkbaar is in de coronatijd door zijn vele vouchers, dan heeft de ondernemer er juist aan “verdiend” omdat het btw-bedrag van de consument al wel is ontvangen. 

Vouchers zijn een eenvoudige manier om gerealiseerde omzet “vast te houden” in plaats van direct de consument haar of zijn geld terug te geven. De prestaties worden weliswaar uitgesteld maar de liquide middelen blijven binnen het bedrijf.  

Het blijft oppassen met de voucher. Het is belangrijk dat u als ondernemer weet wanneer u de btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Een onjuiste btw-behandeling van de betreffende voucher kan leiden tot vervelende naheffingen met eventuele boetes.  

Indien dit bij u speelt en u twijfelt over de SPV of MPV, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor telefoonnummer 0174 630241.