Alleen geregistreerde landbouwvoertuigen mogen straks op de openbare weg

Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, rijdende werktuigen (MMBS) en getrokken materieel alleen nog de openbare weg op als ze zijn geregistreerd. Dat meldt de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Eigenaren kunnen voor 18 euro hun voertuig online registreren op de website van de RDW met gegevens zoals handelsbenaming, type, VIN en bouwjaar.

Let wel: Vanaf 1 januari 2022 kan een eigenaar zijn (land)bouwvoertuig niet meer online registreren en is een keuring noodzakelijk. In plaats van 18 euro betaalt men dan minimaal 140 euro.

Definitie openbare weg

Sommige voertuigeigenaren denken dat registreren toch niet nodig is, omdat ze niet op de openbare weg komen. Maar de definitie van de openbare weg is misschien ruimer dan men denkt, zo waarschuwt de RDW. Het gaat om alle wegen en weggetjes waar andere mensen kunnen of mogen komen, zoals gewone wegen, fietspaden of B-wegen en landweggetjes.

Zelfs wegen die niet openbaar lijken te zijn, omdat ze worden afgesloten kunnen met een hek, poort of slagboom kunnen toch een openbare weg zijn. Parkeer- en bedrijfsterreinen zijn hier voorbeelden van. Bovendien geldt dat een weg een openbare weg is, als deze gedurende 30 achtereenvolgende jaren (na 1902) voor een ieder toegankelijk is geweest.