Victory4All & WEA Deltaland: Inzet van zorg en onderwijs in Zuid-Afrika

Dat de kwaliteit van leven van een kind bedreigt wordt door diepe armoede is iets waar wij in de westerse wereld niet dagelijks aan denken. Astrid en Johan Vos namen 18 jaar geleden de stap om daar in Zuid-Afrika wel iets aan te gaan doen. WEA Deltaland ondersteund hen daarbij. Dus alle reden om daar eens verder in te duiken op een mooie ochtend in Kesteren. 

We worden hartelijk ontvangen door vennoot Henk Coehoorn van WEA Deltaland in het WEA-kantoor in Kesteren. Astrid en Johan zijn door de Corona-perikelen al maanden in Nederland. Dit is, noodgedwongen, de langste periode in Nederland na hun verhuizing 18 jaar geleden naar Jeffrey’s Bay aan de zuidkust van Zuid-Afrika.   

Het roer om
Astrid: “Wij hebben in 2002 rigoureus het roer omgegooid. Wij verkochten in Nederland succesvol verzekeringen en hypotheken en Johan was ook nog actief in het vastgoed. Door een bezoek aan de medische hulporganisatie Mercy Ships begon het te kriebelen en gesteund en geïnspireerd vanuit ons geloof besloten we ons bedrijf te verkopen en een opleiding te gaan volgen om aan boord van één van hun schepen te kunnen gaan werken. Hiervoor gingen we de Discipelschap Trainings School van Jeugd met een Opdracht volgen. Dat betekende drie maanden dagelijks naar school en een stage/outreach van zo’n drie maanden in Jeffrey’s Bay Zuid-Afrika”. Johan: “Astrid en ik zaten volledig op één lijn. We dromen de droom samen was ons credo en dat betekende dat we na de opleiding in Nederland met de kinderen van toen 5, 8 en 10 jaar voor onze outreach vertrokken naar Zuid-Afrika”.  

Niet meer weg
Johan: Astrid ging op het kantoor van de kerk werken en ik ging mee met de dominee de sloppenwijken in”. Astrid vervolgt: “Door ons werk werden we snoeihard geconfronteerd met de armoede. Kinderen in de townships hebben te maken met honger, ziekte, geweld, prostitutie, slechte woonomstandigheden, onvoldoende sanitair en medische zorg. We merkten dat ze geen hoop hadden en vertrouwen dat het in de toekomst beter zou kunnen zijn dan bij de mensen om hun heen was er zeker niet.  Omdat we nog niet precies wisten waar te beginnen, zijn we gestart met het uitdelen van melk, die een lokale boer ter beschikking stelde, op een klein schooltje wat wij hier in Nederland een crèche zouden noemen. Toen het na enige tijd duidelijk werd dat er geen plaats voor ons vrij kwam op de Mercy Ships besloten we ons huis in Numansdorp te verkopen en ons definitief te vestigen in Jeffrey’s Bay. Drijvende kracht voor ons was om iets aan de armoede te doen die we daar ervaarden”.  

Opbouw
Astrid en Johan gingen aan de slag. Met steun vanuit Nederland bouwden ze in Jeffrey’s Bay en in Nederland aan hun organisatie Victory4All. Gesteund door vrijwilligers, uit eigen middelen en met financiële steun vanuit Nederland werden steeds stapjes gezet. Astrid: “Het uitdelen van melk breidden we langzaam uit met steun van blanke en donkere vrouwen uit de kerk. Met Mandela’s krachtige zin: “Education is the most poweful weapon which you can use to change the world”, als steun zijn we begonnen om de kleintjes van het schooltje ‘onderwijs’ te geven. Goed onderwijs om de kinderen kansen op een betere toekomst te bieden is in Zuid-Afrika erg duur en is daardoor ontoegankelijke voor kansarme kinderen. Basis om te starten was om de kindjes op de ELC (Early Learning Center, Playschool of crècheiets van basisontwikkeling, spelen en motorische ontwikkeling mee te geven. In Nederland zochten we via onze organisatie voor ieder kind een sponsor en er kwamen vrijwilligers naar ons om een aantal maanden, sommigen zelfs jaren, te helpen. Wij huurden dan een huis voor de vrijwilligers en zij brachten hun kennis en ervaring in die we dan direct konden inzetten. Zo kwamen er mensen die hun werk hadden in de kinderopvang, het onderwijs of bijvoorbeeld een architect of timmerman die ons hielpen met de uitvoer van bouwplannen”.  

Groei
“We begonnen het schooltje in een kleine gehuurde ruimte met vijf kinderen van 1 tot 6 jaar oud. We leerden ze vooral om te dromen vanuit het idee dat je meer kunt bereiken dan je denkt wanneer je vecht. Door ze sociale vaardigheden bij te brengen en bijvoorbeeld te leren opruimen na het spelen kregen ze al snel een goede ondergrondAstrid vervolgt: “Toen de lokale mensen zagen dat wij geen passanten waren, maar van plan waren om met ons gezin lang te blijven en iets op te bouwen, merkten we dat het respect voor en het vertrouwen in ons groeide. Ondertussen waren we ons  Rainbow Day-Care Centre voor kinderen met een beperking begonnen. Hier krijgen op dit moment zo’n 100 kinderen liefdevolle zorg en begeleiding. Het kleine playschooltje Noah’s Ark groeide uit tot 130 kinderen en daarnaast is er een basisschool gestart: Kings College. Alle kinderen krijgen twee gezonde maaltijden per dag. Alle benodigde gebouwen zijn door donaties tot stand gekomen. 

Geaccepteerd
Johan: “Het vertrouwen in ons was kennelijk heel snel gegroeid want in 2007 werden we ook door Social Development van Jeffrey’s Bay benaderd om pleeghuizen te bouwen om kinderen op te vangen die uit onveilige thuissituaties gehaald moesten worden. Met steun van stichtingen, kerken, bedrijven en particulieren uit Nederland kregen we ook de bouw hiervan voor elkaar. Op dit moment zijn er acht huizen waarin elk zes kinderen door een ‘moeder’ opgevangen worden.  Nacht jaar wachten (!) gaf de gemeente ons eindelijk toestemming om een nieuw schoolgebouw voor onze basisschool King’s College te bouwen. Ook dit kwam volledig tot stand vanuit giften en donaties. Op King’s College krijgen nu 340 kinderen goed onderwijs en daarmee de kans op een goede toekomst”. 

En nu
Victory4All bouwde in zo’n vijftien jaar haar werk in Jeffrey’s Bay uit met in totaal zo’n vijf miljoen Euro aan fondsen vanuit Nederland. Hiervan werd zo’n 3,5 miljoen besteed aan huisvesting en infrastructuur. Ze bieden in eerste instantie kansarme kinderen goed onderwijs en begeleiding. Daarnaast neemt men de ouders mee in deze ontwikkeling en realiseren ze rond de scholen tuinen zodat men zelf de eigen gezonde voeding kan kweken. Tenslotte verzorgt men ook huiswerkbegeleiding en worden er vaardighedentrainingen georganiseerd en wordt de ouders van de kinderen hulp geboden waar nodig en mogelijk.  

WEA
Henk: “WEA verzorgt vanaf het begin vanuit kantoor Groot-Ammers als sponsoring de jaarrekening van Victory4All en ondersteunt hen financieel. Verder ben ik lid van het ondernemersplatform dat zich inzet om financiën vrij te maken in het bedrijfsleven voor Victory4All. Het platform dient tevens als denktank voor de organisatie”.  

Johan: “De steun van Henk vanuit WEA is en blijft erg belangrijk voor ons. Het ondernemersplatform realiseert voor ons funding door ondernemers te laten participeren om de vaste lasten, van € 45000,- per maand te kunnen blijven betalen. Daarnaast zijn er vele particulieren die via een donatie van € 30 per maand een klas sponsoren via ons ‘sponsor een klas programma’ ”. 

Astrid: “Zodra het kan en veilig genoeg is, willen we zo snel mogelijk terug  naar Zuid-Afrika. We zijn echter super trots op ons team van ruim 80 (betaalde) lokale medewerkers. Zij hebben al die tijd enorm hard doorgewerkt. Zelfs tijdens de lockdown hielden zij contact met de kinderen en hun families en er zijn voedselpakketten uitgedeeld. Wij konden vanuit Nederland begeleiding blijven bieden en hebben veel aan fondsenwerving kunnen doen”. 

Er zijn voor  ondernemers veel mogelijkheden om betrokken te raken bij Victory4All en hen te ondersteunen. Indien dat het geval is kunt een email sturen naar: johan@victory4all.com.   

Voor nadere info:  

victory4all.nl 
weadeltaland.nl