Sok

Laatst hoorde ik iemand zeggen: ”De rente is zo laag, je kunt je geld net zo goed in een ouwe sok stoppen.” Ik ben zo’n figuur die daar dan ook serieus over gaat nadenken. Er is natuurlijk wel iets voor te zeggen. Immers, je bespaart bankkosten en als je die sok goed verstopt, komt de fiscus er nooit achter. Tel uit je winst! Maar ik zie toch ook wel enkele bezwaren.

Fiscaal heeft het verstoppen van je spaargeld alleen maar zin, indien je meer dan € 30.000 hebt. Dat is de vermogensgrens waarboven je belasting betaalt in box 3. Voor gevorderden: de vermogensrendementsheffing. Dus als je de sokkenoptie al overweegt, laat dan € 30.000 op de bank staan. Dat is ook makkelijk voor pinnen, Tikkie en iDeal. En je werkgever zal het ook waarderen dat hij niet elke maand een loonzakje moet vullen met cash.

Heb je meer dan € 30.000, bijvoorbeeld € 100.000, dan betaal je over € 70.000 0,6% vermogensrendementsheffing. Dat is € 420 per jaar. Die bespaar je met een sok, maar je mist dan wel de rente van bijvoorbeeld 0,2%. Dat is € 140. Resteert een voordeeltje van € 280. Ben je er dan? Nee, want je moet wel een paar sokken kopen. De vraag is dus hoeveel geld er in een sok gaat. Ik heb dat even gegoogeld en vond op de website van De Telegraaf een artikel met de kop “Duitser stopt twaalf miljard euro in oude sok”. Bij nadere bestudering bleek echter dat de Duitsers het afgelopen jaar twaalf miljard euro aan contant geld hebben opgenomen om thuis te bewaren. Het artikel vermeldt niet of dat geld dan in een sok of in een la verdween. Dus met deze informatie komen we niet verder. Bovendien draagt de helft van de Duitsers hoge Tiroler kniekousen onder een Lederhosen, waar veel meer in gaat dan in onze enkelsok.

Hoeveel er in een sok gaat hangt natuurlijk ook af van of het euromunten of -biljetten zijn. Je kunt die € 70.000 wel in zevenhonderd briefjes van honderd bewaren. Dan heb je aan een paar sokken genoeg. Maar dat is onpraktisch, je moet ook kleingeld bijdehand houden. Ik schat al met al dat je met een stuk of twintig stevige sokken een heel end komt. Dat kost je hooguit honderd euro. Hou je toch nog mooi € 180 over!

Er zijn nog wel enkele maren. Stel dat je sokkenla in de fik vliegt, dan ben je alles kwijt. Als je bank af fikt of failliet gaat, heb je in elk geval ons nationale depositogarantiestelsel nog. Je geld op de bank is dus verzekerd. Ga je inboedelverzekeraar maar eens uitleggen dat jouw sokken € 70.000 waard waren. En wat dacht je van je saldo informatie? Je wil toch af en toe weten hoeveel je nog hebt. Ga je dan al die sokken binnenstebuiten keren? Daar zal je toch een systeempje voor moeten verzinnen. Mijn voorlopige conclusie is dat de uitspraak te kort door de bocht is.

Waarom het altijd een ouwe sok moet zijn, is mij overigens een raadsel…