Francken Metaal Woerden groeit gestaag

 

Je staat er zelden bij stil. De brug waarover je loopt of rijdt, het balkon waarop je zit te mijmeren: het is ooit ergens gemaakt. We kwamen er achter dat zo een metaalproduct best eens in Woerden  gefabriceerd zou kunnen zijn. Francken Metaal levert die producten namelijk door heel het land. En de vraag naar hun kwaliteitsproducten stijgt. Daardoor groeit het bedrijf en WEA Gouda is trots op deze klant. Dus op naar Woerden. 

Aan de oevers van de Oude Rijn, die nagenoeg op de grens van de provincie Utrecht Zuid-Holland instroomt, spraken we af met directeur Martin Francken van Francken Metaal en Erwin Tichem vennoot van WEA Gouda. De mannen begroeten elkaar joviaal en hartelijk. Als de eerste slokken koffie binnen zijn zegt Erwin: “Dit is zo een pareltje van vier generaties familiebedrijf waarbij de nieuwe generatie een compleet andere, nieuwe, frisse wind door het bedrijf laat waaien. Dit zijn de ondernemers waar je als adviseur van gaat glimmen als je de resultaten ziet van zijn inspanningen”.  

Koerswijziging
Martin reageert met gepaste trots op dit compliment. Het liegt er ook niet om. Francken Metaal groeide na de start in 1908 als smederij in Nieuwerbrug, via vier generaties Francken, naar een bedrijf met verschillende bedrijfshallen en een uitgebreid specialistisch machinepark. Producten worden via de grote aannemers uit ons land o.a. geleverd aan Rijkswaterstaat. Als je het weet kom je overal hun ‘kunstwerken’ tegen. Martin: “Ik ben direct van school bij mijn oom en vader Jelle in de werkplaats begonnen eind vorige eeuw. Dat ben ik blijven doen en in 2004 ben ik naast mijn oom en pa, eigenaar van het bedrijf geworden. Wat we zagen was toen al dat klanten eigenlijk een totaalproduct bij je willen kopen. Niet alleen een metalen balkon of brug maar ook mooi glas erin en een mooie leuning er op. Of iets wat er kunstzinnig of super creatief uitziet. Toen ik in het bedrijf stapte waren er naast mijn oom, vader en ik nog twee medewerkers. In 2011 ben ik zelfstandig als eigenaar doorgegaan na het geleidelijk uittreden van mijn oom en vader. Om totaalproducten te kunnen leveren was er groei nodig en dat zijn we gestaag aan het realiseren. Zachtjes groeide het personeelsbestand naar de 23 die we nu hebben en we verkasten in 2015 naar dit veel grotere pand. Machines werden bijgekocht en de komende uitbreiding zit weer in de pen. Ik wil dat zoveel mogelijk geleidelijk en natuurlijk laten verlopen en laat me bij stappen die ik wil zetten goed adviseren om de gevolgen goed te kunnen afwegen. Erwin is daar voor mij heel belangrijk bij. Dit vooral door zijn kennis, kennissen en inzicht in bedrijfsvoering en financiën”. 

Groei  
“Het werk is door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven”, vervolgt Martin. “We doen echter meer werk en grotere projecten. Verder leveren we totaalproducten waarin we niet schromen om glas of andere materialen te verwerken en bij een constructie ook de trappen en hekwerken te leveren. Het grote voordeel is dat we alles in huis doen. Van ontwerp, tekenen tot het ambachtelijke maakwerk en de montage: we doen het in of vanuit dit huis. Het resultaat is dat we nu verschillende productiehallen hebben en dat we het werk met meer mensen doen”. Erwin sluit aan: “Dat is absoluut de kracht van Martin en zijn mensen. Zijn filosofie is om te groeien binnen de lijntjes van deze vestiging en haar medewerkers, waarbij er nog regelmatig uitgebreid wordt omdat dat binnen de bedrijfsfilosofie past en het gezien het werkaanbod mogelijk is. Dat betekent echter dat er geïnvesteerd moet worden op alle vlakken. Zo zijn we een aantal jaren geleden gestart om de bedrijfsvoering in LEAN-sessies tegen het licht te houden. Hierbij hebben we met Martin, het hoofd Bedrijfsbureau, de directiesecretaresse en de chef Werkplaats de processen binnen het bedrijf  gedefinieerd en de risicofactoren zoals faalkosten in beeld gebracht. Door procesmatig te kijken naar het bedrijf is het voor Martin beter beheersbaar geworden. Zo is iedere nieuwe stap geen stap in het duister maar een logisch gevolg van de natuurlijke groei die het bedrijf doormaakt”. 

 Het werk
Martin: “Ik ben blij dat ik de kansen heb gekregen van mijn oom en vader. Hij is nu 73 en is nog dagelijks aan het lassen of slijpen op de werkvloer en dat voelt goed. Het werk is namelijk in principe niet verandert. Alleen klanten groeiden door. Door ons werk kwamen er steeds grotere klanten die meer eisen op tafel leggen. Wij willen echter niet afhankelijk zijn van één of twee grote klanten dus hebben we een zeer uitgebreide klantenkring waarbij we vooral goed luisteren naar hun wensen. De relatie met de klant staat voorop. Ook bij problemen, die uiteraard ook wel eens voorkomen,  staat voor mij de oplossing van het probleem met de klant centraal en niet de discussie over het gelijk of gewin. Op klantwensen anticiperen, door dat wat zij willen ook te realiseren, staat centraal. Dat leidt er toe dat we ook de benodigde en wettelijk gevraagde certificeringen binnen halen, zodat we ook aan grotere, niet particuliere klanten kunnen blijven leveren. “Door zo te werken moet er af en toe ook geïnvesteerd worden”, vervolgt Erwin. “Op die momenten trekt Martin altijd aan de bel”. Zo kwam vorig jaar het pand van de buurman te koop. Dat vergde een forse investering maar met steun van de bank en vanuit eigen middelen kon ook die gewenste stap gemaakt worden”. 

Francken Metaal en WEA Gouda
“Mijn vader was al klant bij WEA toen ik in het bedrijf stapte”, zegt Martin. “Toen het voor onze toenmalige boekhouder beetje bij beetje te groot werd zijn we zo rond 2008 overgestapt naar WEA Gouda. We zijn toen ook BV geworden en sinds die tijd verzorgen zij ook de financiële en fiscale zaken”. “Martin laat de boekhouding door eigen mensen verzorgen en wij verzorgen de loonadministratie, jaarrekening en zijn vooral adviseur rond het management van het bedrijf”, vult Erwin aan. Hij vervolgt: “Het is mooi om te zien dat zijn mensen ons goed weten te vinden en door de jaren heen nagenoeg zelfstandig de administratie voeren, waarop wij onze producten en diensten naadloos kunnen aansluiten. Zo kunnen wij ons vooral richten op het adviseren rond bedrijfskundige processen. Ik voel dat er vertrouwen is van Martin en zijn mensen bij onze samenwerking en advisering. Zo zijn wij vooral de begeleider van de groei van Francken Metaal”. 

Martin sluit af: “WEA Gouda staat altijd voor ons klaar. Zelfs in weekends of vakanties weten we elkaar te vinden als het nodig is. Ik ben blij met deze prima relatie waarin voor mij ook het ongedwongene heel belangrijk is. WEA Gouda staat net als wij voor “doe maar gewoon dan is het gek genoeg”. Ze zijn niet alleen bereikbaar maar ook direct inzetbaar als het nodig is. Ik ben blij met die support en advisering bij de groei van mijn bedrijf”. 

 

Voor nadere info zie: 

franckenmetaal.nl 

weagouda.nl