Joost – De accountant als data-analist

De laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten over data analyse in de accountancy. Vanuit WEA Accountants & Adviseurs Naaldwijk vullen wij dit op onze eigen manier in. Zo bieden wij onder de naam Joost een unieke methode aan voor het verwerken en analyseren van  bedrijfsdata.

De financiële positie van de HORECA ondernemer duurzaam gezond houden, verbeteren en optimaliseren”.

Dat is ons doel, daar zet ons team zich voor in.

Traditionele vooroordelen over de beroepsgroep van accountants

Traditioneel is de accountant bezig met het analyseren van de financiële cijfers van de onderneming. Veel van dat werk wordt inmiddels automatisch gedaan, denk aan e-factureren, bankkoppelingen en robotic accounting.

De accountant als data analist

Veel van het werk dat een accountant doet is al het analyseren van data, al heet het misschien anders. Moderne data-analyse vereist daarnaast wat meer technische vaardigheden, bijvoorbeeld op gebied van data-import en data-cleaning. Met self-service tools zoals Power BI wordt dat wel steeds makkelijker gemaakt.

Door financiële en operationele cijfers  te combineren creëer je inzicht in je onderneming. Als omzet het financiële cijfer is, dan ben je als ondernemer vooral gebaat bij inzicht in de omzet-driver. Het operationele cijfer achter de omzet. Meestal is dat ‘aantal maal tarief’, bijvoorbeeld het aantal verkochte producten maal de verkoopprijs per product. Dat zijn de knoppen waar je als ondernemer aan kan draaien, de knop ‘aantal’ en de knop ‘tarief’.

Door inzicht te krijgen in de herkomst, de opbouw, de trend en de vergelijking van het aantal verkochte producten en de verkoopprijs per product, heb  je als ondernemer stuurinformatie in handen. Door bij te sturen kan dat leiden tot verbetering van de omzet, het financiële cijfer.

Ondernemer, zorg voor inzicht

Als ondernemer ben je de ultieme gebruiker van een dashboard. Door in je organisatie vaardigheden te ontwikkelen voor het analyseren van data dashboards, kun je jezelf en je team de benodigde stuurinformatie geven. Je bent nog meer betrokken bij het operationele proces van je onderneming. En dat is precies de plek waar geld te verdienen valt!

Ben je benieuwd hoe Joost inzetbaar is voor jouw organisatie? Ons team neemt je graag mee. Mail naar info@weanaaldwijk.nl

Maak kennis met
De volgend jaarrekening

De volgend jaarrekening is een uniek product en alleen te krijgen bij Joost van WEA. Inzicht in je toekomstige cijfers. Ideaal voor ondernemers. Jouw klanten en partners. Met de Volgend Jaarrekening van Joost is ondernemen zoveel makkelijker.

Data / Informatie
Rendementsverbetering
Liquiditeitsvergroting

www.weanaaldwijk.nl/innovatie

wea-joost