Artikel “Big4”

Dit verhaal is, anders dan de titel wellicht doet vermoeden, geen variatie op koe Klazina13 en gaat niet over de varkensindustrie of een andere agrarische tak van sport. Ik ga het met u hebben over de belastingontwijkingsindustrie en over wat een stelletje criminele zakkenvullers daarin werkzaam zijn. Voor alle duidelijkheid wil ik wel eerst even verklaren dat ik mijzelf als provinciaal belastingadviseurtje niet reken tot dit gajes. Ik heb als voormalig medewerker van een van de Big4 wellicht wat boter op mijn hoofd, maar we zouden het niet over agrarische zaken hebben.

De Big4 zijn de vier grote internationale accountants- en belastingadvieskantoren. Googelt u zelf maar even welke dat zijn, want ik noem liever geen namen om voor de hand liggende redenen van risicomijding. Hoewel…namen, ze hebben geen eens namen, drie van de vier gaan door het leven met afkortingen van respectievelijk 2, 3 en 4 letters. Maar ze zijn samen wel goed voor meer dan honderd miljard dollar omzet en een klein miljoen medewerkers.

Hun businessmodel is om je vingers bij af te likken. Weet je wat ze doen? Ze vertellen je multinational voor vijfhonderd euro per uur hoe die nooit meer belasting hoeft te betalen, en datzelfde plannetje copypasten ze in hun betaalde adviezen aan Europese instanties die zich bezig houden met de bestrijding van internationale belastingontwijking. De zegswijze ‘van twee walletjes eten’ komt overigens van een koe die in een greppel staat en van twee weiden of wallen graast. Maar we zouden het niet over agrarische zaken hebben.

Dat staat allemaal in het onlangs verschenen rapport ‘Accounting for influence – how the Big Four are embedded in EU policy-making on tax avoidance’ van een club die zich Corporate Europe Observatory (CEO) noemt. Ik citeer: ‘Volgens CEO kloppen Europese instanties voor advies aan bij de Big4 over de bestrijding van belastingontwijking. Tegelijk tuigen juist deze bedrijven de constructies op die het bedrijfsleven in staat stellen belasting te ontwijken. Volgens CEO maakt de beïnvloeding van de EU door de Big4 deel uit van een complex van belangen, waarin ook de lobby van het bedrijfsleven een rol speelt. Deze organisaties worden betaald door grote bedrijven, die mede-bestuurd worden door Big4-prominenten.’ Ik vermoed dat Oliver Stone al over de filmrechten aan het onderhandelen is, want de samenzweringstheorieën druipen er van af.

Op zich is het niet zo gek dat de EU haar oor even bij de Big4 te luisteren legt. Immers, dieven vang je met dieven. Maar het heeft ook wel iets van Islamitische Staat om advies vragen bij terrorismebestrijding. Daar kun je niet al te veel van verwachten.

Overdrijf je niet een beetje, Izeren? De Big4 vergelijken met terroristen? Natuurlijk overdrijf ik, want daar zijn columns voor. Maar een terrorist handelt tenminste nog uit een levensbeschouwelijke overtuiging (uhuh!) en de Big4 slechts uit louter winstbejag. Laten we het er maar op houden dat beide organisaties zacht gezegd wel even kritisch naar zichzelf mogen kijken.

Ik zal zelf het goede voorbeeld geven en vanavond de boter uit mijn haren wassen…