Artikel “KS”

Sex is definitief afgeschaft in Nederland. Tot eind vorige eeuw kwam het nog wel voor en werd het oogluikend toegestaan, maar sinds 1996 is sex gewoonweg fout. Nu wist u wellicht al dat sex met minderjarigen, met dieren, met een ander dan je partner, voor het huwelijk, zonder condoom, onder dwang en in het openbaar al verboden, fout of onverstandig waren. Maar sex met een x kan echt niet meer in de 21e eeuw. Seks daarentegen…

Vroeger noemde ik dit Sociale Academie spelling: schrijven zoals je het uitspreekt en geen anglic- of andere –ismen. Maar als je egt opsgrijft wat je zegt, word de sin niet per see beeter te leesen. Het heeft iets fanatieks en fundamentalistisch om onze taal zo Nederlands mogelijk te houden. Alleen mensen zoals ik, van de Sociale Academie generatie en daarvòòr, hechten wellicht nog enigszins aan een correct geschreven text. De rest twittert en appt in een taal die al helemaal niet voorkomt in het Groene boekje van de Nederlandse taal. Op sociale media geniet sex nog steeds de voorkeur, omdat je dan sneller klaar bent (met typen wel te verstaan). Het zij zo.

Qua seksuele moraal ben ik ruimdenkend. Doe lekker waar je beiden zin in hebt, waar, hoe en met wie je maar wilt, x, y, z of ks, het maakt mij niet uit. Je mag mij zelfs een seksist noemen, ik vind het allemaal best. Maar er zijn grenzen. Ik wil geen taksist genoemd worden!

Ik weet niet wie er waar en wanneer mee begonnen is, maar ik zie de laatste tijd overal het woord taks opduiken. Niet in tijdschriften als Onze Hond of Me & My Dog of uit de mond van Martin Gaus, waar de taks(hond) thuishoort. Maar in de berichtgeving over belastingen, mijn vak dus. Dividendtaks, sterftaks, spaartaks, kopvoddentaks, CO2-taks, taksplan. Het is niet echt fout volgens Van Dale, wellicht een beetje Vlaams. Maar een gril is het zeker. Eentje die een halt toegeroepen moet worden naar mijn bescheiden mening. Zeg gewoon belasting!

Want voor je het weet, ontstaan er allerlei misverstanden. Iemand bestelt een taksi… staat er opeens een medewerker van de Taksdienst aan de deur… of hij krijgt een glaasje vruchtensap. Hondenbelasting wordt verbasterd tot takstaks. Niemand weet meer of iemand die aan zijn taks zit, zijn tekkel betast of zijn belastingaangifte aan het invullen is. Een taksus wordt een takkenwijf in plaats van een conifeer. En is een taksateur nu een waarde deskundige of een fiscalist? Hebben we het straks over Dionne Stax of over Dionne’s taks(hondje)? Babylonische toestanden! De gevolgen zijn niet te overzien.

Ik stel voor dat wij gewoon belasting blijven betalen of ontduiken, en dat we het taksen aan onze Zuiderburen overlaten en het taxen aan onze bevriende naties aan de andere kant van Noordzee en Atlantische Oceaan.

Aan seks met een fiscalist zou ik overigens geen taalkundige (of andere) regels en beperkingen willen verbinden. Behalve dan dat we het dan wel hebben over Seks met een hoofdletter S…