Artikel “(St)erftaks”

We hebben in Nederland wat af gediscussieerd over de verplichte donorregistratie! Moest die er nu wel of niet komen? En dat terwijl deze al bestond voor ik geboren werd. We staan namelijk allemaal al decennialang in de bestanden van de Belastingdienst geregistreerd met naam, nummer, inkomen en vermogen. En als we doodgaan zijn we allemaal verplicht om tien tot twintig procent van onze laatste centen in de vorm van sterftaks te doneren aan onze nationale bodemloze put, ook wel genoemd de overheidsfinanciën.

Erfbelasting is de meest gehate belasting. Ben je dood, wordt er nog eens belasting geheven over vermogen dat is overgebleven na een leven lang belasting betalen. De rechtvaardiging ervan is ook ver te zoeken. Belasting betalen tijdens je leven kun je nog zien als een vergoeding voor het gebruik van overheidsdiensten, zoals wegen, defensie, onderwijs enzovoort. Maar voor erfbelasting krijg je niets terug, zelfs geen staatsbegrafenis. Anderzijds hoef je als erfgenaam ook niets te doen voor je erfenis, dus over die paar procenten sterftaks moet je misschien ook weer niet te lang zeuren.

Voor degene die echt een onoverkomelijke hekel aan erfbelasting heeft is NU een goed moment om te overlijden. Het is namelijk een puinhoop bij de afdeling Schenk- en erfbelasting van de Belastingdienst. De computers doen het niet, er is personeelsgebrek, en het ziet er niet naar uit dat dit volgende week opgelost is. Vorig jaar heeft de fiscus hierdoor 450 miljoen inkomsten gemist. Hoeveel het dit jaar wordt, horen we op Prinsjesdag. Als je nu een aangifte erfbelasting indient, krijg je netjes een brief van de Belastingdienst met excuses dat het wel even kan duren voor je een reactie krijgt, maar dat er geen rente in rekening gebracht zal worden. Excuses aanvaard wat mij betreft, doe maar rustig aan!

Uitstel is afstel, zeggen ze. Er overlijden ongeveer honderdvijftigduizend Nederlanders per jaar, dus hoe ze de opgelopen achterstand ooit nog gaan inhalen, ik weet het niet. Volgens mij zit er niets anders op dan alle ontvangen aangiftes zonder verdere controle af te stempelen. Of als het nog langer gaat duren de hele stapel maar door de papiervernietiger jagen en met een schone lei beginnen. Dat zou goed nieuws zijn voor al die erfgenamen die een potje gemaakt hebben van hun aangifte erfbelasting of een beetje naar beneden afgerond hebben. Ik ben benieuwd waar dit verhaal eindigt.

Ik weet een politiek haalbare oplossing voor de huidige problemen van de Belastingdienst: we schaffen de erfbelasting met terugwerkende kracht af! Dan zijn alle personeels- en IT-problemen in één klap opgelost, alle Nederlanders gelukkig, en wordt het weer leuk om dood te gaan. De kosten zijn ongeveer één miljard, maar die verdient de Belastingdienst wel weer terug door besparing op personeel en hardware. Of door premier Ruttes onzalige idee om de dividendbelasting af te schaffen af te schaffen, dat bespaart ons éénkommavier miljard. Opgelost! Ik ben een idealist. Maar pas op als een politicus mijn voorstel tot het zijne maakt…

want de verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen…